vrijdag 21 augustus 2020

Duitse bossen

 

Een Duitse politicus schreef het volgende over de toestand van de bossen in haar land :

"Het bos in Duitsland doet het slecht. In de laatste drie jaar zijn hitte, plagen en de aanhoudende extreme droogte een ongelooflijke 245.000 hectare bos gestorven, dat is ruim twee procent van de bossen in Duitsland. Het is zelfs tien procent sinds het millennium. We verliezen belangrijke ecosystemen die honderden miljoenen tonnen CO2 opslaan, zorgen voor habitat voor tal van soorten en dieren, en die een toevluchtsoord zijn voor mensen om bij te komen van stressvol dagelijks leven. Waar een heel stuk bos is gestorven of geruimd, duurt regeneratie tientallen jaren. De sporen van het gebruik van zware apparatuur en chemicaliën of de massale terugtrekking van biomassa door volledige opruiming blijft voor meerdere generaties bestaan. En de schade blijft groeien.
Onze bossen zien op dit moment de gevolgen van klimaatverandering. En omgekeerd, hoe meer bomen we verliezen, hoe moeilijker het wordt om de klimaatverandering te vertragen. Bij elke verloren hectare bos verliezen we ook een opslag voor 13 ton CO2.
We moeten eindelijk beseffen dat onze bossen meer zijn dan toekomstige multiplex panelen. Als we een land willen achterlaten dat het waard is om voor onze kinderen en kleinkinderen te leven, moet het zich afkeren van een economische orde op basis van roekeloze winst maximalisatie en een wegwerpcultuur, waardoor onze natuurlijke levensonderhoud vernietigd wordt."

Tot zover haar betoog. Ze vermeldt niet eens de gevolgen van een vestiging van een Tesla fabriek bij Berlijn. De (eveneens vuile!) elektrische auto heeft al op voorhand bijna 100 hectare bos vernietigd. De biomassacentrales in ons land vervuilen het milieu dubbel via het kappen van bomen en het stoken van hout.