woensdag 26 augustus 2020

Geen zonnepanelen

Vanmorgen kregen wij bezoek van een adviseur van zonnepanelen. Wij wilden weten welke de financiële en gebruiksgevolgen van het plaatsen en gebruik van zonnepanelen zijn.
We hebben ons via de woningbouw aangemeld als geïnteresseerden. Toen de adviseur zijn verhaal begon, was het wat mij betreft al snel over en uit. Hij zei namelijk dat ik als eerste voorwaarde de overkapping moest verwijderen. Als dat niet zou gebeuren zouden er geen panelen geplaatst gaan worden. Ik dacht : "Oké, tot ziens maar weer!" Hij zei dat vanwege veiligheidsregels de steiger onder de dakgoot tegen de buitenmuur bevestigd moest worden. Ik opperde nog wat alternatieven, maar daar had meneer geen oren naar. Hij sprak veel over veiligheid en dat zijn bedrijf extra gecertificeerd is. Maar toen ik zei dat bij onze buren en in de omgeving de panelen op het dak geplaatst zijn zonder gezekerde monteurs vond hij dat merkbaar niet leuk. Ik heb er toen zelfs foto's van gemaakt. "Dat heb ik dus niet gezien", zei hij toen, "anders had ik zeker ingegrepen."
Al met al vond ik hem nogal afstandelijk en ongeïnteresseerd overkomen. Het was niet iemand die graag wilde verkopen en zeker niet commercieel. Meneer heeft niet eens onder de overkapping gekeken om eventuele alternatieven te bekijken. Het schuine deel van het dak bevindt zich direct boven de ruimte op de begane grond en beslaat de helft van de woonruimte. De dakgoot bevindt zich op 2,60 meter hoogte. De andere helft, aan de voorkant, is een plat dak. Werken vanaf het platte dak deed de installateur niet. Een steiger plaatsen met de poten net buiten de tuin en een extra steun in het midden, was voor hem ook geen optie. Daartoe zou ik dan in het midden van de overkapping voor extra stevigheid zorgen. Hier in de buurt zijn (koop)huizen met een serre wel van panelen voorzien. Misschien had ik zelf wel een steiger kunnen plaatsen. Waar een wil is, is een weg?
Ik gaf ook de suggestie het dak van de overkapping beloopbaar te willen maken. Maar ook dat idee werd weggewimpeld. Mijn besluit was daarom al snel genomen : Dan maar geen zonnepanelen. Hij gaf daarna nog een zeer globale en onvolledige inschatting van kosten en baten en zei dat we zo'n € 22 per maand zouden gaan besparen (na verrekening van de huurverhoging). Hij vergat in de berekening het verminderd gasverbruik mee te nemen en beweerde dat de gasleiding naar de keuken verwijderd moest worden. De bedoeling was namelijk dat we met panelen op het dak elektrisch zouden gaan koken. Zijn hele manier van rekenen (naar ons verbruik werd mondjesmaat gevraagd) was wel heel erg natte vinger werk.
Ik kreeg de indruk dat zijn bedrijf de inschrijving op het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen had gewonnen. Dat de marges dermate klein zijn, dat hij enkel zijn standaard werkwijze wil hanteren. Per saldo vond ik het een nogal teleurstellend bezoekje, waarin sprake was van eenrichtingsverkeer. Zodoende hebben wij hem niet eens koffie kunnen aanbieden. 😜