dinsdag 11 augustus 2020

Gebrek aan spiritualiteit

 Ooit heb ik een aantal sessies over spiritualiteit gevolgd. Uit nieuwsgierigheid. Zo'n 80% van de behandelde stof kwam mij 'gewoon' over. Zo deed en doe ik nog steeds. Ook tijdens mijn loopbaan. Ik werd niet gedreven door geldelijke, maar door geestelijke verrijking. Mijn coach was ik zelf. Ik liet me leiden door mijn innerlijke kracht en kennis ervaring. Ik maakte me zodoende niet druk over andere baantjesjagers / 'concurrenten'. Vertrouwen, eerlijkheid en openheid waren voor mij de basis. En ja, soms moest ik mijn functie gebruiken om zaken door te zetten.
Dat er geregeld bij mijn projecten gesolliciteerd werd door andere medewerkers van de opdrachtgevers, heeft nooit geleid tot vragen van hun leidinggevenden in de zin van "Waarom willen zij graag voor jou werken?" Nee, er waren enkel verwijten. Het meeste gehoorde was : "jij pikt mijn medewerkers in". Het had ook geen zin om hen iets uit te leggen over mijn werkwijze, die louter op de factor mens gericht was.
Ik zag een stukje over een vrouw, die financieel in de put zit. Haar partner leed aan kanker en zij kon de kosten van de koopwoning niet alleen ophoesten. Dat in zo'n situatie de geldschieter haar op de huid zit vind ik zacht gezegd hoogst onfatsoenlijk. Waarom valt dat niet onder 'misdaad tegen de menselijkheid'? Daar waar anderen een huis krijgen, wordt zo'n vrouw door de bank nog meer de put ingedrukt. Dat doet zelfs de overheid o.a Belastingdienst en Justitie. En dat alles vanwege het geld. Bij die bank is geen sprake van spiritueel klantenbeheer. Bij geen enkele bank trouwens. Het is slechts een voorbeeld, een topje van de berg.
Ons land zou zeer gebaat zijn bij spiritueel leiderschap. Het zou een veel mooier land worden, waar iedereen een fijn leven kan en mag leiden. Spiritueel heeft dus niets te maken met het geloof zoals politieke partijen als het CDA, de SGP, de CU en andere die zich christelijk noemen. Die hebben het woord van Christus niet eens begrepen.
Het begon bij mij ooit met : "Wat gij niet wilt dat u geschiedt," Een uitspraak van mijn moeder. Zij had gelijk.