vrijdag 14 augustus 2020

Cool!

En ook nog koel! Als we toch mogen kiezen tussen een grote vakantie en comfort, dan geven we de voorkeur aan comfort. We gaan niet moeilijk doen vanwege de corona. Wij worden alsmaar ouder. 😁Niet alleen dit jaar, ook in voorgaande jaren overwogen we de aanschaf van een airco. We dachten hierbij aan een mobiele, maar de afvoer vormde een probleem. De beperkingen van een huurwoning. Komt bij dat een split unit airco ( met zo'n kast op het dak) niet alleen een hoger rendement geeft, maar ook de installatie ervan geen grote ingrepen vraagt. Oké, zo'n split unit is wel wat duurder. In ons geval zo'n € 200. Na
lang wikken en wegen besloten we onze wens voor te leggen aan onze eigen specialist. Uiteindelijk hebben we op zijn advies toch maar gekozen voor de split unit oplossing. Zo'n apparaat is vrij eenvoudig te installeren en dus ook weer te verwijderen. Ik had het zelfs zelf kunnen doen, maar ja ik ben niet gecertificeerd en we willen uiteraard garantie. Ik heb me daarom beperkt tot wat hand en spandiensten, de afwerking van de leidingen en kabels en het opruimen.
De airco hangt boven het trapgat, zodat de koude luchtstroom zowel op zolder als naar de benedenverdieping geblazen wordt. De blaasrichting is eenvoudig in te stellen. De opening bestaat uit drie uitstroomkanalen. Een blaast nu de zolderkamer op, de andere twee blazen naar beneden. Het is nu een omgekeerde wereld wat temperatuur betreft. Was het tot vanmorgen boven erg warm en beneden koeler, nu is het andersom. Hij koelt nu sinds het middaguur. Ik ben benieuwd hoe het vanavond met de temperatuur in huis voorstaat.
De slaapkamerdeur beneden bevindt zich zo goed als recht tegenover de trap. Dus met geopende deur wordt ook de slaapkamer gekoeld. Als de gangdeur openstaat, kan de koude lucht ook de huiskamer instromen. Dat is dan weer het voordeel van een kleine woning.