woensdag 19 augustus 2020

Het blijft een rare wereld

In het nieuws hoorde ik dat meneer Rutte en zijn vriend De Jonge weer met maatregelen gekomen zijn vanwege het virus. Het houdt niet op. Algemeen werd verwacht dat rond deze tijd het virus weer de kop zou opsteken. Die verwachtingen waren toen gebaseerd op de maatregelen die de overheden en anderen namen of juist niet namen. De ontwikkelingen blijven voor een mens met gezond boerenverstand nogal erg voorspelbaar. De Bijenkorf wordt gesloten. Over mondkapjes in winkels, bibliotheken, in scholen enz. wordt nog steeds niet gesproken. Vreemd, want in het OV is het als eerder 'nutteloze' bestempelde hulpmiddel verplicht. Ik heb begrepen dat wij hooguit 6 gasten in huis mogen ontvangen. De RIVM dobbelsteen kent gelukkig geen hoger aantal ogen. Zoveel vrienden hebben wij niet eens, dus dat is geen enkel probleem. Wat mij wel opvalt in al die presentaties van de dames en heren politici, dat geen van allen een mondkapje draagt. Al was het maar om de nek gehangen, vanwege de uitstraling in de zin van : kijk wij geven het goede voorbeeld.
Ik merk ook dat de politici hun inkopen thuis laten bezorgen. Ze hebben geen flauw benul van het gekrioel en de 1,5 meter regel in winkels en met name in supermarkten. Aan de andere kant zou ik als winkelier eisen dat mijn klanten en personeel(!) een mondkapje dragen. Al was het maar om mijn eigen personeel te beschermen en verantwoordelijkheid te nemen voor andermans gezondheid. De Bijenkorf is door het gemis aan zo'n beleid flink de mist ingegaan. De naam bezoedeld en de omzet gekelderd. Te wijten aan zaken doen met een korte termijn visie, waardoor men het coronavirus als extraatje heeft bij een bezoek /  aankoop. Het is wat anders dan de bekende zegels. Hoewel het virus weer de kop opsteekt, wordt de quarantainetijd verkort. Logisch? Nee, want men blijft gissen. Met gevolg dat nu enkel tieners afstand moeten gaan houden op scholen en de kleintjes nog alles mogen.
De hele aanpak heeft veel weg van die met betrekking tot andere regelgeving. Hap snap en telkens er weer wat bijhalen in plaats en één krachtige, effectieve maatregel. Wij blijven nog steeds onze eigen lijn volgen, waarbij wij niet alleen ons zelf maar ook anderen proberen te vrijwaren van het coronavirus.
Tegen de rellen en vernielingen in bepaalde steden worden geen militairen ingezet. Men is als de dood dat Marokkanen enz. naar de wapens zullen grijpen. Nee, dat was met de protesterende(!) boeren anders. Daar moest wel het leger ingezet worden. Want daar was een in mijn optiek laffe minister in het spel. Een (gekleurde) politiefunctionaris zei over de rellen, dat men het meer in de verbinding zoekt. Huh? Die C2000 verbinding werkt toch erg slecht? Of bedoelde hij dat de politie het op een akkoordje gaat gooien met relschoppers en criminelen en het laat bij : "Foei, dat mag niet hoor!"