zondag 16 februari 2020

Parkeren op de stoep

Ooit kreeg ik een officiële waarschuwing omdat ik de bus op de stoep had geparkeerd. Van die stoep (omlijnd) dachten wij dat het een oprit was naar de (parkeer) ruimte / het erf achter ons huisje. Die gedachte werd bevestigd door soortgelijke woningen, waar men de auto bij het huis parkeert. De 'oprit' lag op gelijke hoogte met de straat. Ik heb op die plek heel vaak de auto geparkeerd om hem te stofzuigen, de accu op te laden en andere activiteiten waarbij ik elektriciteit nodig had. Later hebben we daar op die plek de kampeerbus ingericht. Ik geef toe, dat ik na zo'n klusdag niet direct de bus weer weghaalde. Vaak omdat er geen lege parkeerplaatsen meer waren en ik wist dat ik de dag erna verder ging met klussen. En anders vond ik het milieu-onvriendelijk de diesel te starten, 15 meter te rijden en hem weer uit te zetten.
Maar volgens de overigens vriendelijke ambtenaar in functie was dat bredere stuk geen officiële uit-/inrit, ondanks dat de stoep aan de kant van de rijbaan op gelijke hoogte ligt met de straat. Dus de bus moest op straat staan. Dat heb ik toen maar gedaan, want ik gebruik hem geregeld. Als de bus op straat staat (geen parkeervak vrij), wordt de doorgang op de rijbaan ter plekke erg smal. Omdat er soms ook vrachtwagens door de smalle straat rijden, parkeerde ik de bus met twee wielen twee stoeptegels (donkergele lijn) diep op 'de stoep'. De feitelijke stoep, het deel waarop mensen lopen, blijft geheel beloopbaar. Recht tegenover de doorgang tussen de blokken woningen bevindt een soortgelijke ruimte. Daar zet ik dus nooit een auto neer, omdat daar mensen op de fiets of scootmobiel in- en uitrijden. Op de dagen dat het afval opgehaald wordt, parkeer ik de bus ergens anders. Ik vind het geen probleem om een stukje te lopen. Die twee wielen op 'de stoep' leverde mij (inmiddels 4 jaar na de eerste waarschuwing) weer een waarschuwing op. Ik vond het wat flauw, omdat ik als reden mijn sociale inslag zag : rekening houden met anderen. Maar goed, het zij zo.
Neemt niet weg, dat ik het vreemd vind dat van een vrachtwagen die in een parkeervak staat, de laadbak wel een flink stuk over de feitelijke stoep mag laten uitsteken en zodoende de doorgang daar bijna halveert. Terwijl het gedeelte waar de bus met twee wielen op stond niet gebruikt wordt. Enkel voor het plaatsen van kliko's op de dagen dat ze geleegd worden. Maar dan heb ik de bus daags ervoor al elders geparkeerd. Maar goed, op de stoep parkeren mag niet. Ik weet het. Daar kan ik niets aan afdoen. Voortaan maar naar de loods rijden als ik iets aan de bus wil doen.