donderdag 6 februari 2020

Moorkop en Chinees

Men neemt weliswaar allerlei maatregelen om de verspreiding van het Corona virus tegen te gaan, maar lukt dat wel met onze open grenzen? Wie geregeld het nieuws volgt weet dat met name uit Azië ook veel illegalen naar Europa komen. Veel Aziaten willen naar Engeland. Ik neem aan, dat zij niet via de legale routes naar hier zijn gekomen. Hier worden ook illegale Chinezen aangetroffen. Niet zo veel, want zo intensief is de jacht op illegalen hier ook weer niet. Afgaande op het geschatte aantal illegalen is het meer een bevolkingsgroep geworden. Net zoals de Moren een verzamelnaam was voor verschillende volken uit het zuiden van Europa en Noord Afrika.
Sprekend over de Moren, een paar overgevoelige dwazen wil af van de naam Moorkop. Ik moest gelijk denken aan een voorval bij een klant in Utrecht. Toen een collega jarig was en inventariseerde wie wat bij de koffie wilde, was mijn Antilliaanse collega even niet op de afdeling. Dus ik nam zijn honneurs waar. Ik zei op quasi serieuze toon dat Richard geen moorkop wilde, want die ziet ie elke dag al in de spiegel. Het werd doodstil in de grote kantoorruimte. Ik bestelde een saucijzenbroodje voor hem. Toen we gezellig bijeen zaten om de verjaardag met koffie en gebak te vieren, vertelde ik de grap aan mijn inmiddels ook aanwezige Antilliaanse collega. Hij lag in een deuk en ik lachte weer om hem. Toen begon een aantal collega's ook een beetje te lachen. Wij genoten altijd al van onze zelfspot. Waarom? Vanwege de onzekere houding van de rest. Zodra het woord zwart of bruin opdook, werd het wat stilletjes in die werkruimte. Als men de naam moorkop lieert aan de islam, waarom gebruiken we nog steeds woorden als terreur of overlast of criminaliteit dan nog steeds? Als er zoiets als een jodenstreek bestaat, dan zijn er tegenwoordig zorgelijk veel islamietenstreken. Ach ja, het is maar hoe ver de gekte zal gaan. Toch vraag ik me af  wanneer mogen we ook geen Chinees meer eten? Ik bedoel los van het virus, hoor. Vanavond eten we overigens witlof in een kaassaus met gebakken aardappeltjes en een verse worst.