dinsdag 18 februari 2020

Kinderen met wapens

De laatste tijd lees ik steeds vaker over kinderen / pubers, die met wapens op straat rondlopen. Afgezien van hun leeftijden, vraag ik me al af wat die kids op zo'n tijdstip (tussen 22.00 en 06.00) op straat te zoeken hebben. Gevolgd door de vraag : waar zijn hun ouders? Tja, dan lees ik pamperende reacties waarin o.a. gewezen wordt naar hulpinstanties en lange wachtlijsten. Dan denk ik : "Ho even." Als ouder ben je primair verantwoordelijk. Misschien had je als toekomstig ouder even jezelf moeten afvragen in hoeverre je als ouder geschikt bent? Ik maak ouders mee, die weinig op hebben met hun kinderen. Ze hebben kinderen omdat het nu eenmaal zo hoort, is mij een paar keer door zo'n afstandelijke ouder uitgelegd. En als het uit de hand loopt is het de schuld van 'instanties'.
Het feit dat beide ouders gingen werken, heeft ook invloed op hoe een kind zich in combinatie met het karakter en het milieu waarin het verkeert ontwikkelt. Opvang hier, opvang daar en nergens opvoeding. Zo worden dieren en mensen in nood opgevangen. Met enkel zorg. Zorg voor eten, drinken, kleding en een dak boven het hoofd. Erg gemakkelijk, dat wel.
De meeste ellende komt voort uit slecht ouderschap. Er zijn steeds meer ouders die gewoonweg ongeschikt zijn als opvoeder. Zij zijn de bron van heel veel ellende. Dus de aanpak van burgemeester Aboutaleb lijkt mij correct : de ouders een boete opleggen van € 2.500. Misschien worden ze dan wakker.