vrijdag 28 februari 2020

Autodiefstal

Een tijd geleden zag ik een Duitse docu waarin men liet zien, hoe een dure, moderne auto gestolen wordt. De auto, een dikke Mercedes, stond in de buurt van München geparkeerd bij een woning. De dieven konden vrij gemakkelijk de auto stelen, want ze beschikten over speciale apparatuur. De auto was namelijk voorzien van een draadloos sleutelsysteem. De afstandbediening lag in de woning. Door het signaal van de bediening op te vangen (inbreken is niet nodig) en het eigen bedieningsapparaat te gebruiken, kon de auto eenvoudig worden geopend, gestart en weggereden. Totaal benodigde tijd voor de diefstal : nog geen 20 seconden.
Binnen 10 uur bevond de auto zich net over de Poolse grens, waar de dieven via Tsjechië naar toe gevlucht waren. Door de nauwe samenwerking met zowel de Tsjechische als de Poolse politie werd de auto onderschept en werden de dieven gearresteerd. De dure auto was voorzien van een speciaal volgsysteem (niet door de dieven gedetecteerd en/of uitgeschakeld) dat het volgen van de auto mogelijk maakte. Het signaal dat de sleutel van achter gesloten deuren uitzond, was voldoende om de auto te stelen.
Er werd verteld, dat de dieven voor hun klus gemiddeld 'slechts' 500 euro krijgen van de helers. Weinig in verhouding tot de waarde van het gestolen goed en de risico's. Aan de andere kant : als het lukt is het zeer lucratief.