zondag 9 februari 2020

Een saaie wedstrijd opleuken

Als ik een saaie voetbalwedstrijd krijg voorgeschoteld, kijk ik enkel als op de andere zenders een reclameblok draait. Oké, dat zijn er nogal wat. Veel sportprogramma's zijn trouwens ook nogal langdradig. Neem nou Studio Sport. Voordat het echte programma begint krijg ik minuten lang flitsende beelden voorgeschoteld. Plus stuntelige interviews met spelers die hun standaard tekstjes als antwoorden geven : Ik ben blij met mijn vier doelpunten, maar de drie punten zijn veel belangrijker." Ja hoor, geloof je het zelf? De herhalingen laten telkens net niet zien waar het (tactisch) fout ging. Zo kan ik ook een programma vullen.
Tijdens een saaie voetbalwedstrijd laat ik uit verveling en vermaak mijn gedachten en fantasie gaan :

Als een speler gewisseld gaat worden, krijgt ie eerst een schriftelijke cursus voetballen voorgeschoteld. Die heeft een van de bankzitter tijdens de wedstrijd even in elkaar geflanst. Met een stuk papier of een map wordt de invaller vlug de regels uitgelegd. Als de invaller vervolgens naar de zijlijn loopt voor de invalbeurt, dan krijgt ie vaak nog meer instructies. Mondeling en gepaard met veel gebaren.
Coach : (wijzend naar links) "Let op, dat is het doel van de tegenpartij. Dus die kant op spelen." (Wijzend naar een medespeler) "We spelen allemaal in hetzelfde kleding. Die mannen mag je de bal toespelen. Als je wilt." (Wijzend naar het eigen doel) : "Als het kan altijd eerst de bal die kant op spelen." Vervolgens drukt ie hem vlak voordat hij het veld inrent een briefje in zijn hand. Dat moet hij zijn medespelers laten lezen. Daarop staat meestal : Stel je niet zo aan, ga voetballen!
Tot slot krijgt de invaller een klap op zijn kont. Als teken dat ie het veld op mag. Net zoals bij een paard. Dat hoort nu eenmaal bij het nationale hobbelpaardvoetbal.

Zo wordt een saaie wedstrijd toch nog een leuk en uitdagend kijkspel voor mij. Een mens moet toch wat om zijn eigen leven aangenaam te houden.