zondag 23 februari 2020

Ik ben voor de boeren

gaat dit typisch beeld verdwijnen?
In mijn jeugd bevonden zich in en rond ons (Leider)dorp veel boerderijen. Er was er een vlak om de hoek. Die was van de familie Braat. Op school zaten in mijn klas ook kinderen wier ouders een boerderij bestierden. Ik heb daar veel gespeeld. Vanuit de woonkamer van onze duplexwoning aan de Resedastraat keek ik uit over het fraaie polderlandschap. Er was toen nog geen 'Rijksweg A4', wel vee in groene weilanden. Veel koeien. Dagelijks trok een kudde voorbij als het melktijd was. Sinds die tijd is het alsmaar minder gegaan met de boeren. Er kwam een periode waarin de intensieve landbouw en veeteelt kwam opzetten. Het moest alsmaar meer en meer op minder grond. Want op die grond werden huizen gebouwd. Voor nog meer mensen. Die vanwege hun groeiend inkomen ook auto's kochten. Als kind kon ik op straat spelen. Maar die tijd was snel voorbij. Het bleef niet bij één auto per gezin. Ik schat dat in die tijd er misschien 100.000 auto's waren. En nu zo'n 8 miljoen! Rotterdam werd een wereldhaven, dankzij de komst (en vertrek) van een groeiend aantal schepen en de aanleg van het Botlek met veel industrie. Mensen gingen ook meer op vakantie. Met hun auto of met het vliegtuig. Schiphol breidde fors en snel uit, want er werd steeds meer gevlogen. En toen kwam ook nog het aardgas.
vanuit ons huis gefotografeerd
In diezelfde periode nam het aantal veehouders en landbouwers sterk af. Als ik me dit zo met mijn nuchterheid bedenk, is het vreemd dat de overheid zo nadrukkelijk met haar vingertje naar de boeren wijst. Ik heb getracht om met mijn boeren (=gezonde) verstand, de ophef en aanpak te beredeneren.
Het boerenbestand is alleen maar kleiner geworden. Het aantal melkkoeien is van 1,5 miljoen in de jaren 50 naar zo'n 5,5 miljoen (jaren 80) gegroeid. Daarna nam het aantal weer sterk af. Midden jaren 90 was het aantal op hetzelfde niveau als in de jaren 50 - 60 (1,5 miljoen) en dat is ondanks de bevolkingsgroei zo gebleven.
Terwijl er op andere gebieden sprake is van een enorme, bijna explosieve toename van milieubelastende activiteiten, blijft men naar de boer wijzen. Onzin. Tenzij men met de co2 meter in een stal is gaan staan. Een werkwijze die vaker door overheden (zowel nationaal als lokaal) gehanteerd wordt : meten ten gunste van jezelf. Wanneer er anderen gaan meten, dan gaat men klagen over de financiering van zo'n onderzoek. Elk onderzoek wordt gefinancierd. Ook die van de overheden.