dinsdag 11 februari 2020

Oud metaal scheiden

Scheiden doet lijden, maar met het scheiden van afval valt het reuze mee. Ook wanneer ik metalen ga scheiden, zoals het uiteen halen van een cv ketel, ga ik planmatig en gefaseerd te werk. Vooraf analyseer ik de constructie. Ik ga namelijk in omgekeerde volgorde de ketel demonteren. Als het kan demonteer ik hem eerst in hoofdcomponenten. Die ga ik later, na een analyse, weer verder demonteren. In wezen dus ook een top down (van grof naar fijn) benadering. Door vooraf de constructie te bekijken, kan ik met weinig moeite zo'n apparaat uit elkaar halen.
Deze werkwijze leidde ertoe dat ik een aantal half gedemonteerde waterpompen had staan, waarvan de koperen wikkeling nog in de aluminium behuizing zat. Ik heb ze keurig uit elkaar weren te halen. Als een component niet te ontleden is, dan deponeer ik het in de bak die (gemengd) het meest oplevert. Liever vuil aluminium of koper, dan vuil ijzer.
Er lag ook nog een aantal koperen leidingen, die in pvc getrokken was. De leidingen waren vanwege het vervoer klein gebogen. Ik heb ze in rechte stukken gezaagd, zodat ik ze uit de pvc pijp kon trekken. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Ik zorgde ervoor, dat het uiteinde van de koperen buis in de bankschroef geklemd kon worden. Door vervolgens aan de pvc buis te trekken, kreeg ik de koperen leiding vrij. Ik had na verloop van tijd wel last van mijn schouders. Maar het is weer gelukt.