vrijdag 21 februari 2020

Onmin gevoed door overheden

Er zijn nogal wat mensen,  die naar politieke partijen als de PVV en de FvD wijzen met opmerkingen in de zin van 'haatzaaiers', 'vreemdelingenhaat' enzovoort. Als ik op zoek ga naar de aanleidingen van deze uitspraken, dan kom ik bij onze overheden, nationaal en lokaal, terecht. De manier waarop zij omgaan met wat zij vluchtelingen en / of  asielzoekers zoeken, heeft geleid en leidt nog steeds tot onmin bij veel Nederlanders. De AZC's vormen de poorten tot vrije toegang tot ons land en tot andere EU landen. Er verdwijnen asielzoekers. Het is te wijten aan Merkels politiek dat de EU overstroomt raakt met migranten. Logisch dat Spanje wil dat de toelatingspolitiek niet door EU lidstaten individueel bepaald mag worden.
Relatief veel 'asielzoekers' verdwijnen. Ze kunnen en mogen zich vrijelijk bewegen. Ze mogen zich ook vrijelijk misdragen, want veel wordt bewust afgedekt door overheidsinstanties. Asielzoekers die zich misdragen worden ook niet het land uitgezet. In plaats van strafmaatregelen worden lastpakken apart behandeld. In een apart verblijf en/of met apart vervoer. Zodra asielzoekers een bepaalde status krijgen toebedeeld, krijgen ze maatschappelijk een voorkeursbehandeling. Niet dat zoiets zou helpen, want als ze niet weg willen blijven ze hier. Ook dat mag.
Dit alles leidt tot onmin bij een grote groep Nederlanders, die geacht worden zich wel aan allerlei regels te moeten houden en machteloos toezien hoe vreemden zonder een uur gewerkt te hebben of op een wachtlijst gestaan te hebben 'alles' krijgen. Ik ben tijdens mijn werk voor Vluchtelingenwerk dan ook erg geschrokken van de manier waarop men met migranten hier omgaat. Ook daar werden misstanden onder de pet gehouden.
Kortom, ongelijke behandeling, verzwegen incidenten en/of situaties en halve waarheden. Discriminatie van anderen, veroorzaakt door de overheden, leidt tot onvrede en voedt m.i. vooral wat kortzichtige mensen 'vreemdelingenhaat' en/of 'haatzaaiers' plegen te noemen. De oorzaken liggen wat mij betreft bij de overheden. De mensen reageren hierop. Ik heb het niet over extremisme, want dat komt zowel van rechts als van links.