maandag 21 augustus 2017

Zwarte Zeurpiet

De supermarkt heeft een systeem, dat met handscanners is uitgerust. De klanten kunnen zelf kiezen of ze van zo'n modern apparaat gebruik willen maken of niet. Ik gebruik zo'n ding niet. Ik word er niet voor betaald. Het systeem rekent af op basis van de informatie die in de handscanner staat. Om de zoveel klanten moet de caissière een steekproef uitvoeren.  Het systeem geeft dat aan; de caissière zelf heeft daarop geen invloed. Ze gaat dan op de ouderwetse manier de inhoud van de tas of mand of wagen zelf ook een keer scannen. De uitkomst van de kassa moet gelijk zijn aan die van de handscanner.
Een meneer maakte daar ernstig bezwaar tegen. Dus dacht ik : "Heeft hij soms iets te verbergen?" Meneer werd boos en... ja hoor het woord discriminatie kwam weer tevoorschijn. Meneer was namelijk donker van kleur, had kroeshaar, dikke lippen en witte tanden (het woord neger is korter, maar ik durf het woord neger nauwelijks nog te gebruiken).
Het is voor zo'n caissière natuurlijk heel gênant om van zoiets beschuldigd te worden. Gelukkig weet zij en veel wachtende klanten beter. Velen weten inmiddels hoe bepaalde donkere, kroesharige, dik lippige mensen met witte tanden kunnen zijn. Een aangename bijkomstigheid was ook, dat er geen verschillen geconstateerd zijn.