dinsdag 8 augustus 2017

Ikea ontwerp


Zoals je weet hebben wij onze camper ingericht met kastjes en lades van het Zweedse Ikea. Soms zie ik een reclamespot van dat bedrijf. Over mensen die al die producten bedenken en maken. Dat komt behoorlijk deskundig over.
Vandaag had ik een lade uit zo'n Ikea kastje gehaald. Ik overwoog hem wat groter te maken. De lades zijn bijna 6 cm minder diep dan de kast. "Zonde van die loze ruimte achterin die kast", dacht ik.
Ik heb zo'n lade uit elkaar geschroefd. Wat mij toen opviel, was dat het materiaal niet overal keurig aaneen sloot. Zodoende zijn kieren zichtbaar. Oké, ze zitten onzichtbaar in een kast, dus so what? Maar op dat moment had ik dus een lade in mijn handen, net zoals de ontwerper en de maker ervan die ooit had. Lijkt mij. Zouden zij dan niet gezien hebben dat die lade toch wat slordig afgewerkt was? Het is een bouwpakketje met voorgeboorde gaten en gefreesde gleuven. De bodemplaat had op de hoeken wat ruimte moeten laten voor de metalen hoekverbinding. Nu staat het geheel wat amateuristisch. Alsof een blinde die lade gemaakt heeft. Of iemand die er alleen voor de Zweedse kronen bij Ikea komt. Of een Ikea deskundige.