zondag 31 mei 2015

Gepest door de directeur

Helaas heb ik het aan den lijve ondervonden : gepest worden door mijn directeur. Eigenlijk was hij een interim directeur. Op een kwaaie dag stond ie opeens in de deuropening van mijn kamer. De rillingen liepen direct over mijn lijf. Hij sprak een ingehuurde medewerker aan op een voor mij onbeschofte en vernederende manier. Toen hij weer verdween, vroeg ik het slachtoffer wie die nare man was. Ik werkte daar pas kort en was aangenomen door de directeur. Hij vertelde mij dat het onze interim directeur was. Zelf had ik een managementfunctie, maar wist helemaal niets van zijn komst. In korte tijd had hij middels een rapportje aan het bestuur de directeur uitgerangeerd.
Niet veel later begon het pesten. Hij deed dat door telkens onder vier ogen vervelende opmerkingen over mijn werk en over mij als persoon te maken. Als ik hem vroeg waarom hij dat deed, zei hij niets. Dan leek ie zelfs wat onhandig, wat verlegen. Dat nam niet weg dat het pesten van zijn kant doorging. Hij ging steeds verder in zijn opmerkingen. Toen hij zei dat donkere mensen dom waren, was voor mij de maat vol. Ik stapte naar PZ. Maar daar kreeg ik nul op rekest : men geloofde mij niet. Zelfs toen meneer weer een rot opmerking maakte in bijzijn van een andere manager, werd ik in de steek gelaten. De aanwezige manager zei : "Willem, dit heb ik niet gehoord hoor." Tamelijk laf, maar ja wat doe je eraan? Ik heb me later ook beklaagd bij de Arbo dienst en de OR en een briefje gestuurd naar een bureau, dat beweerde discriminatie te bestrijden. Van geen van alle heb ik ooit wat gehoord. Op een goede dag schoot meneer een keer uit zijn slof tijdens een presentatie van mij aan het personeel. Weer zei hij in nare bewoording, dat ik geen verstand had van mijn werk.
Mijn publiek was geschokt en boos. Hij moest van hen zijn excuses aanbieden. Dat deed hij niet. Integendeel de pesterijen werden alleen maar erger. Na een paar maanden kreeg ik een aangetekende brief thuis afgeleverd. Mij en een medewerker van mij werd ontslag aangezegd wegens fraude! Ik heb de man voor de rechter gesleept. Ik won de zaak (meneer had nota bene zelf de bewijsstukken in elkaar geflanst!) en het bedrijf moest mij een flinke schadevergoeding betalen. Maar ik was wel mijn baan kwijt. Later bleek, dat hij een dubbele agenda had. De ICT moest uitbesteed worden en met zijn gedrag hoopte hij twee 'dure' werknemers weg te jagen. Voor die uitbestedingsopdracht was hij door het bestuur van de bieb ingehuurd.