zaterdag 2 mei 2015

Weg met de ballon!

Koningsdag is weer voorbij. Tonnen aan zwerfvuil lagen na afloop op straat, in parken en plantsoenen. Tot ver over de grenzen zijn oranje ballonnen te vinden. Dat kan toch ook anders?
Op die nationale feestdag zag ik aan het eind van de middag hier in Dronten een aantal kinderen een grote grabbelton-doos op straat leegkieperen. De doos was gevuld met papiersnippers en er stond een aardig windje. Ouders waren niet meer aanwezig. Die hadden de doos met inhoud ook keurig in de papiercontainers tien meter verderop kunnen deponeren. Waarom gooien veel mensen op zo'n feestdag zoveel rommel op straat? De rest van het jaar gedragen ze zich aanzienlijk schoner. Komt het soms door de alcohol?
Over de beruchte ballon is weer een goedmakertje gelanceerd : hij is van afbreekbaar latex. Weet men wel hoe lang het duurt voordat zo'n latexballon echt voor 100% afgebroken is? Ga maar uit van een kleine 5 jaar. In die tijd mogen zee- en landdieren zich letterlijk dood vreten of een jammerlijke dood sterven door de touwtjes. Wat mij betreft : weg met de ballon. Ook niet opgehangen in de tuin of kamer. Gewoon helemaal verbieden net als het vuurwerk.