zaterdag 16 mei 2015

Geintje of vandalisme?

geintje...
Tegenwoordig wordt vaak op een geheel andere wijze grapjes uitgehaald. Ik trok weleens aan de bel, tegenwoordig moet er iets vernield worden. Als geintje. Een band leeg laten lopen, kan leuk zijn. Maar is niet leuk als het ventiel meegenomen of weggegooid wordt. Of een gestalde fiets omgooien terwijl het voorwiel in een beugel staat.
De humor van de hedendaagse jeugd ziet er anders uit. Hij is vaak grover, gaat vaak via de digitale weg en neigt naar vandalisme, belediging en zelfs tot onnodig in gevaar brengen van levens.
Als kind hoefde ik thuis echt niet te vertellen dat ik ergens anders iets kapot had gemaakt. Daarbij was het zo, dat we ervan doordrongen waren dat mensen hard werkten om iets te kunnen kopen. Met dat besef vond ik het niet correct om andermans spullen te vernielen.
Jongere volwassenen kijken daar anders tegenaan. Als er iets vernield is, hoor ik ze vaak zeggen : "Ben jij nooit jong geweest?" Ja dus, maar ik gooide niet ergens voor de lol ruiten in. Ik stak ook geen vuilcontainer of voordeur in brand voor de lol en ik vernielde ook geen fietsen en/of trapte ook geen spiegels van auto's. Het (koperen) belletje trekken werd (elektrische) belletje lellen en is nu ordinaire vandalisme geworden. Jammer.