vrijdag 22 mei 2015

Rotop! -1-

Ingezonden n.a.v. Veel geschreeuw

had u het tegen mij?
Citaat uit "Veel geschreeuw"; 30 april j.l. Om door de drukte heen te komen hoorde ik hem een paar keer 'rot op!' roepen. Tijd voor een draai om z'n oren en een educatief gesprekje, lijkt me. ,,Weer zo'n kleine aso op de wereld. Want tja, ze mogen zich ook voortplanten". 
--------------------------------------------------
En dat voortplanten door die kleine aso is lang geleden waarschijnlijk ook inderdaad gebeurd want al in de jaren zestig deed een collega van mij, die toen op een flat woonde, verslag van het bizarre gedrag van mogelijk de 'aso-opa' van de knaap uit Willem's verhaal. Een knulletje van ongeveer 5 jaar oud had helemaal beneden in het trappenhuis bij de kelderboxen staan plassen en werd daar door een oudere dame op aangesproken maar de apenkop reageerde daarop heel brutaal met: ,,Houdt toch je bek, oud klerewijf!". Het is toch om je rot te schrikken?! en op zo'n moment zou je zo'n knul het liefst een flinke lel verkopen maar dan ga je in de fout en het heeft ook totaal geen zin. Natuurlijk had het ventje dit soort taal niet op de kleuterschool geleerd maar gewoon thuis, van zijn vader en moeder. Eigenlijk zou je medelijden moeten hebben met kinderen die opgroeien in een omgeving waar waarschijnlijk veel te weinig of geen respect voor elkaar wordt opgebracht en waar de omgangstaal voortkomt uit onbeheerste emotie's, ontdaan van alle fatsoensnormen. 
,,Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is" maar als de ouders niet de juiste toon aangeven wordt het geheel een vals familiekoortje waar niemand graag naar luistert. Ik ben het overigens voor een groot deel oneens met de eindconclusie van Willem. Citaat: ,,Ze komen uit een milieu waar sprake is van weinig inkomen, opleiding en ambitie en veel afgunst, nicotine, drugs, alcohol en negatieve energie".
-------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Ik ken n.l. genoeg eenvoudige mensen, met een lage opleiding en een laag inkomen, die zich tevreden stellen met hun bescheiden plekje in de maatschappij en zich onder alle omstandigheden uiterst correct gedragen t.o.v. hun medemensen; "Bescheidenheid siert de mens". Hun ambitie is evenwel om wel wat meer financiële armslag te krijgen voor hun gezinnen en ze nemen daarvoor soms een kranten- en/of folderwijk of gaan fruitplukken, enz. Zelfs opa's en oma's zie ik dat doen en dat zijn voor mij de echte 'kanjers'. Klasse toch?, en petje af! In tegenstelling met bovenstaande ken ik ook veel gestudeerde, hoog-opgeleide, intelligente (wat heet?) mensen die er 'met dat petje naar gooien' v.w.b. hun taalgebruik en omgangsvormen. Zo hoorde ik een rechercheur eens geïrriteerd uithalen naar zijn eigen dochter van 16 met; ,,Vuile kuthoer!" en daar ben ik toen toch wel behoorlijk van geschrokken. Op TV zie ik het ook regelmatig gebeuren dat een z.g! kunstenaar zich denkt te moeten bedienen van grof en liederlijk taalgebruik om het publiek te kunnen vermaken. Taalgebruik, 'waar de honden geen brood van lusten' en het publiek in de zaal applaudisseert daar dan ook nog voor! Wát een gevoel voor humor denk ik dan, en wát een schapen zijn dat. Soms is 't Hek van de dam en we weten allemaal wat er daarna gebeurt. Juist; ... er volgen nog véél méér schapen. Het "Orakel" voelt zich hierdoor aangemoedigd en braakt er nog véél méér ongein uit. Het jongetje in het stukje van Willem haastte zich door de drukte heen met de woorden ,,Rot op!"; uit emotie, en ongecontroleerd. De zogeheten kunstenaar(s) daarentegen presenteren zich berekenend, doelbewust, volgens hun eigen draaiboek maar vaak denk ik dan: ,,Rot op!, ga uit mijn beeld" (zap!).

Fan-tilator