zaterdag 30 mei 2015

Retour Deventer

Vanmorgen 'even' naar Deventer gereden. Binnendoor, zoals we dat deden toen we nog geregeld naar Beekbergen reden. Dus via Elburg, 't Harde en Epe naar de A50. Leuk om die routen an zo lange tijd weer eens te rijden. Op de heenweg, op de A1, was het redelijk druk. Maar niet druk genoeg voor veel automobilisten om het gaspedaal flink in te trappen. Hoewel boven de linker rijbaan een rood kruis was te zien, was dat voor een aantal zaterdag-coureurs geen reden om die rijbaan te mijden. Ze stoven ons en de rest voorbij. Langs de A1 staan wat extra borden met de tekst "Bij rood X, rijstrook DICHT", voor hen die de verkeersregels niet kennen of begrijpen.
Er werd ook onderling veel te weinig afstand gehouden, of wel het bumperkleven vierde hoogtij. Zelfs auto's met aanhangwagen passeerden ons, terwijl ik toch ook van wat vlot rijden houd. Met de nodige gevolgen, want even later dreigde het faliekant mis te gaan. Ver voor ons
zag ik dat op de linker rijstrook geremd werd. Een direct gevolg van te weinig afstand houden. Er volgde een soort domino effect van rode lichten die alsmaar sneller achter elkaar aan gingen. Auto's begonnen naar links en rechts te sturen om aanrijding met de voorligger te voorkomen. Ik had het gaspedaal al losgelaten en nog eens goed in de spiegels gekeken, om mijn situatie en de rem- en uitwijkmogelijkheden te bepalen. Het liep dit keer goed af. Het verkeer op de linker rijbaan stond stil. De auto's met aanhanger kozen eieren voor hun geld en voegden achter mij in. Met de schrik in het lijf werd daarna een stuk rustiger gereden.
In Deventer werden we op een stuk van enkele kilometers geregeld op de bumper gezeten door verschillende automobilisten. Haast, haast, haast. Nee, we zijn de stad zelf niet ingegaan. Ik zie me daar al lopen met mensen die constant in mijn nek lopen te hijgen. Geen zin in.