dinsdag 26 mei 2015

Een ander stuur op de fiets

oude, rechte stuur met bar-ends
Op mijn zeer goedkope bankstel-fiets (zo noem ik de fiets omdat je hem volgens mij gratis bij aankoop van een net zo goedkoop bankstel krijg) zat een kaarsrecht stuurtje. Daar kreeg ik tijdens het rijden slapende handen van. Nu, vier jaar later(!), besloot ik toch maar dat pijnlijk aandoend stuur te vervangen. Tussentijds heb ik er nog een paar bar-ends gemonteerd, maar die dingen brachten geen verbetering.
het nieuwe stuur
Ik heb een ander stuur gekocht en daar bleef het niet bij. Alle kabels van zowel de remmen als de versnellingen moesten immers ook vervangen worden. Ze waren voor het nieuwe stuur te kort. Op deze fiets is de binnenkabel slechts deels gemonteerd met buitenkabel. De rest van de binnenkabel is open en bloot op het frame gemonteerd. Dus ik hield behoorlijk wat buitenkabel over.  Het oude stuur kon ik zo uit de stuurpen halen, nadat ik de bout van de stuurklem had gelost. De nieuwe schoof er soepel in. Daarna heb ik eerst de remkabels vervangen en toen die van de beide versnellingen, ten behoeve van de grote bladen voor en de derailleur met cassette achter). De hele klus duurde nog geen twee uur. Ik heb gelijk de gelegenheid aangegrepen om hier en daar de boel wat schoon te maken en in de olie te zetten.
Het enige wat nog moet gebeuren is een proefrit om de afstelling van de rem- en versnellingskabels te verfijnen. Daar had ik geen tijd meer voor, want de boerenkool stond te wachten.