donderdag 14 mei 2015

Naar het Nationaal Militair Museum


Vandaag ben ik samen met kleinzoon Tim naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg gereden. Het nieuwe Museum is eind vorig jaar officieel geopend voor het publiek. In het nieuwe museum is een aantal andere museumcollecties op militair gebied bijeengevoegd met het voormalige militaire luchtvaart museum, dat ik een aantal jaren eerder bezocht heb. Andere musea bestaan nog steeds, zoals Bronbeek, Overloon en de Mariniers- en Marine musea in respectievelijk Rotterdam en Den Helder.
De auto kon vlakbij het museum, aan de achterzijde, gratis geparkeerd worden. We wandelden samen om het gebouw naar de voorzijde, waar een flinke Leopard tank stond opgesteld. Niet alleen het gebouw oogde modern, ook in het museum  was sprake van een moderne opzet.
Uiteraard werd veel materieel getoond, maar er was ook veel aandacht voor bijvoorbeeld verhalen en de militaire geschiedenis. Tim en ik hebben genoten van al de bezienswaardigheden, beelden en geluiden. Omdat we net de dodenherdenking en het Bevrijdingsfeest achter de rug hebben, ging Tims aandacht vooral uit naar materieel uit die tijd. Opa kon Tim ook laten zien hoe een YP408 eruit ziet, waarin opa met zijn groep heeft gereden.