vrijdag 22 mei 2015

Technisch management

Er was een tijd dat we, als collega's onder elkaar, zeiden : "Sodeju, een ingenieur als manager!" Leidinggevenden met dat soort opleiding hebben een heel andere stijl van wat zij noemen 'leidinggeven'. Die stijl heeft helemaal niets met leidinggeven te maken, laat staan met management. Ze bemoeien zich louter inhoudelijk met zaken die zich op de werkvloer afspelen. Zeg maar bemoeizuchtig gedrag. En omdat ze een leidinggevende functie hebben gekregen van een of andere nitwit, hebben ze altijd gelijk. Vinden ze zelf. Gelijk krijgen overkomt hen nooit, want de echte professional weet vele malen beter. Maar wat doe je als je leidinggevende domme dingen zegt en doet? In elk geval dat niet uitspreken, want daar kunnen de TM'ers niet tegen. En gebeurt dat toch, dan zwaaien ze met hun diploma's.
Veel van die technische managers zitten in een technische omgeving. Dat is nu eenmaal hun achtergrond. Maar het feit dat het hun achtergrond is, maakt hen tot slechte managers. Het ontbreekt hen aan kennis en vaardigheden om hun personeel te motiveren, te enthousiasmeren en te faciliteren. Niet het eindresultaat telt bij hen, maar de manier waarop. En dan is hun manier uiteraard de beste.
Ze weten nauwelijks wat voor (personeels-)vlees ze in de kuip hebben. Met gevolg dat iedereen dommer is dan hen. Er zijn erbij die nog nooit een stuk gereedschap in handen hebben gehad en/of een installatie/systeem gezien hebben. Desondanks zijn ze ervan overtuigd te weten hoe lang een klus gaat duren. En daar heb je je maar aan te houden. Arme medewerkers.