zondag 24 mei 2015

Voor een dilemma

afval binnen de tent houden...
In Lelystad heeft men speciale containers geplaatst voor bepaald afval. Voor kleding, flessen en potjes (de openingen zijn rond, dus niet voor glas in het algemeen!) en voor plastic.
Het kan gebeuren dat zo'n container vol is. Erg vervelend als je net met je afval bij zo'n container met een 'zo-dat-is-opgeruimd' gevoel bent aangekomen en de container blijkt propvol te zijn. Wat nu?
Het afval ernaast plaatsen is het eerste wat bij mij opkomt. Maar als ik aan de mogelijke gevolgen denk, is dat eigenlijk geen goede oplossing. Vooral katten komen op de geur af en trekken zo'n plastic zak kapot. Afgezien daarvan is het vaak erg licht materiaal, dat snel een speelbal van de wind is. En als er een zak op straat staat, volgen er meer.
Aan de andere kant vind ik het vervelend dat zo'n container blijkbaar niet berekend is op het aanbod van afval. Een foutje van de lokale overheid. Wat ook vervelend is, is dat het legen niet echt volgens een vast patroon gebeurt. Ook dat draagt bij tot volle containers.
Ik kan mijn zak met afval naast de container plaatsen vanuit de gedachte : "Moeten ze dat maar beter organiseren." Maar ja, dan creëer ik wel een situatie : "mijn eigen straatje schoonvegen." Of wel : mijn milieubewust bezig zijn beperkt zich tot bij mij thuis. Dat komt nogal inconsequent en egoïstisch over. En zoals gezegd, zo'n zak nodigt andere tot gezelschap uit. Dus gaat de zak maar weer mee naar huis. Maar niet voordat ik toch even de klep van de container heb opgetild. Want al die zakken ernaast, wil nog niet zeggen dat ie vol is. Vaak blijkt dat in de container nog voldoende ruimte is. Even met de grijper porren en duwen en er kunnen zo weer wat zakken bij.