donderdag 21 mei 2015

Levenslang, dus niet

Sinds kort is men van mening, dat levenslang gestraften ook recht hebben op weekendverlof. Het is niet zo moeilijk te bedenken waartoe dat eerste vrije weekend zal leiden : vluchtgedrag. Maar goed, dan heeft John v.d. Heuvel weer wat hoofdrolspelers erbij voor zijn programma. Als ie ze weet te vinden.
Het is weer die typisch overdreven aandacht voor de dader met een hoog 'ach wat zielig' gehalte. Om zo'n maatregel enigszins in balans te houden met de nabestaanden van de slachtoffers, vind ik dat zij dan recht hebben op een week vakantie. Zij hebben immers ook levenslang? Die vakantieweek wordt dan betaald door de levenslang gestrafte.
Ik begrijp best dat levenslange gevangenisstraf onmenselijk is. Maar er zijn ergere dingen. Zoals het onmenselijk lijden van de nabestaanden. De Chinese man die een levenslange gevangenisstraf uitzit, heeft een gezin vermoord. Onder de slachtoffers een meisje en zelfs een baby. Tja, dan verdien je niet echt levenslang. Daar was de moordpartij blijkbaar niet erg genoeg voor. Tijden veranderen. Steeds meer vriendjes van dit soort criminelen dragen tegenwoordig toga's.