woensdag 10 augustus 2022

Gebrek aan gezond verstand

Het valt mij steeds vaker op, dat menig volwassen persoon een groot gebrek aan gezond verstand heeft. Ik zou het liefst willen, dat in de geschiedenisboekjes vermeld wordt, hoe vorige generaties hun leven leidden. In mijn jeugd kende ik geen dikke kinderen. En als die er waren, dan betrof het een of andere ziekte. Want niemand had het zo breed, dat de kinderen veel snacks aten en cola dronken en de hele dag voor de tv zaten. We hadden trouwens niet eens een tv. De meeste kinderen niet. En toen ie er kwam, was er overdag enkel een zwart wit grijs testbeeld te zien. Er werd veel buiten gespeeld.
Tegenwoordig schijnt ruim 10% van de kinderen last te hebben van overgewicht. Wat hoor ik een deskundige zeggen ? "Ze moeten veel meer bewegen." Volgens mijn gezond verstand moeten die kids beginnen met gezond eten. Daarna veel bewegen. Niet minstens 15 minuten na elke maaltijd, zoals ik hoorde. Weer zo'n onzinnige aanpak. Gewoon lekker spelen en ravotten, de hele middag. Maar ne, want wat gaat men doen? Op school meubilair plaatsen, zodat de jeugd niet stil op een bankje zit, maar beweegt. Ik moest vroeger stil zitten in de klas.
Mijn advies vanwege die dikke jeugd zou aan hun ouders gericht zijn. Die ouders laten de opvoeding dusdanig uit de hand lopen, dat hun kind niet alleen dik, maar ook gepest en uitgesloten wordt en het risico loopt op ernstige gezondheidsschade. Maar ja, de filosofie van veel ouder is : als een kind zijn mond vol heeft met chips, kan het niet zeuren.