donderdag 11 augustus 2022

Een gesprekje

Gisteravond rond 22.00 uur was het luidruchtig op het pleintje. Zoals vaker waren de Arabische kinderen van 4 - 5 jaar nog vrolijk buiten aan het spelen. Helaas begonnen ze weer met de kiezelstenen van de boomspiegels te gooien. Ik ben maar even naar buiten gegaan, omdat hun moeder met nog twee andere vrouwen op het pleintje op een van de bankjes zaten. Na een begroeting vroeg ik hen of ze Nederlands verstaan. De vrouw in het midden sprak vrij goed onze taal. De beide anderen zijn hier recent komen wonen. Ik vertelde mevrouw 3 over een paar situaties die wij vervelend vinden. Dus ging het over de kiezelstenen, het zwerfvuil dat achtergelaten wordt en het feit dat de kinderen pardoes door het openbaar groen en de tuintjes lopen en bloemen plukten uit de bloembakken van omwonenden.
Mevrouw 3 bood haar excuses aan voor de overlast, maar dat hoefde ze niet van mij. Zij had er immers niets mee van doen. Ze vertaalde mijn opmerkingen en gaf excuses door van de beide andere vrouwen. Ik bedankte haar / hen en wenste ze nog een fijne avond toe.
Ik ben blij dat ik de boodschap eindelijk eens kon overbrengen, dankzij de 'tolk'. Ik heb het niet over de andere klachten gehad. Buren klagen over het enorme lawaai dat de vier kinderen in en om het huis maken. Ze schijnen veel te schreeuwen. Hun ouders trouwens ook, want die zetten de telefoon op de speaker en zitten of staan dan heftig te schreeuwen / praten tegen hun gesprekspartner. Het klinkt soms wat beangstigend als je in het donker dat geschreeuw hoort in een vreemde taal. Het is wel jammer dat de buren het beperken tot klagen bij anderen. Zo kan het enkel uit de hand lopen. Vooral in de zomer periode zijn de kleine kinderen tot na 23.00 uur nog op. Bij ons mochten ze een uur later naar bed. Maar goed, ieder zijn ding. Al blijf ik het raar vinden, dat 'vluchtelingen' zich niet willen aanpassen. Dan zie ik ze liever vertrekken.
Oekraïners kunnen en mogen wel direct gaan werken, maar 'vluchtelingen' niet. Er zit hier een automonteur thuis, omdat ie niet mag werken van de regering. Hij komt niet uit Oekraïne. Zo zijn er meer, terwijl aan de andere kant geklaagd wordt over het personeelstekort.