woensdag 17 augustus 2022

Brand!

Een maand of twee geleden is hier in de buurt een woning vrijgekomen. Aan de manier waarop het huis leeggemaakt werd, concludeerde ik een haastig vertrek van de huurders. Er kwamen twee grote containers aan te pas om het huisraad en afval af te voeren. Al moet ik wel zeggen, dat de tweede container enkel klinkers en tegels bevatte.
Later tipte iemand mij eens een blik naar binnen te werpen en dan vooral naar het aanrechtblad te kijken. Dat deed ik later toen Fenna en ik weer eens op pad gingen. Ik zag dat het aanrechtblad zo goed als weggebrand was! Vuur gestookt op het aanrechtblad?? Het plafond was ook zwart geblakerd. Ik weet dat daar gastarbeiders (heten nu arbeidsmigranten) gewoond hebben. Ze hadden een herdershond die enorm tekeer ging als ie ons zag lopen. Ook op grote afstand. Ik moet er niet aan denken, dat dat beest een keer los zou schieten.
Aan bovenstaande ervaring moest ik denken nu er meerdere keren brand uitgebroken is in woningen waar gastarbeiders verblijven. Afgezien van het alcohol gebruik roken ze ook erg veel. Ik herinner me nog dat in een flat in Schoonhoven studenten een keer een kampvuur in de huiskamer hadden gemaakt. Dat doe je ook alleen als je dronken bent. En dan zijn er nog de onbewaakte frituurpannen.