zondag 21 augustus 2022

Basisvaardigheden

De keren dat we op een terrasje iets nuttigden, viel het ons op hoe slecht het bedienend personeel de tafeltjes schoonmaakte. Het is geen schoonmaken, maar verspreiden van de mayo-, koffie- en andere vlekken totdat het onzichtbaar is geworden. Dan liggen er ook vaak kruimels enz. op de zittingen van stoelen. Van een van onze kids hoorden we na een gezamenlijke vakantie, dat geen van de tiener-vriendinnen kon koken. Als ik zo om me heen kijk kunnen veel jongere mensen niet eens fatsoenlijk een huishouden runnen. Zelfs het gebruik van een vaatwasmachine en/of wasmachine laat te wensen over. Aan vooral de glazen is dat af te lezen vanwege de drankrandjes bovenin. Heel simpel : een pan met etensresten wordt niet eerst leeg gemaakt in de gft bak, maar vol water gegoten. Restanten van het eten worden niet in de koelkast gezet (al dan niet na het overhevelen in kleine bakjes of schaaltjes), maar blijft een hele dag op het fornuis of aanrecht staan.  Keukendoeken zijn vies / vettig, want er wordt van alles en nog wat mee afgeveegd. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een theedoek, handdoek en vaatdoek. Het is een voor-alles-goed-doek. Brrrr! Stofzuigen, stof afnemen, boenen en poetsen gebeurt niet of matig. Bij hen thuis is het meestal een chaos. Op zich geen probleem, zolang het maar niet onhygiënisch wordt.
Maar als er dan iemand gekomen is die de boel helemaal opgeruimd heeft, dan is het binnen een mum van tijd weer vies, rommelig. Een schone omgeving wat bijhouden is hen al te veel.
Kortom, huishoudelijk werk is in de vergeethoek geraakt. Ik verwacht ook niet dat er verandering in de vorm van een verbetering in zal komen. De gemakzucht en tijdsdruk nemen alsmaar toe. Veel wordt besteld en thuisbezorgd. Zelfs kinderen zijn er een onderdeel van geworden. Nog even en de lease-kids komen de markt op.