dinsdag 23 augustus 2022

De menselijke chatbot

Gezien de ontwikkeling van de drones en ander wapentuig dat op afstand bediend kan worden, zullen militairen steeds verder van het strijdtoneel komen te staan. Men is zelfs druk doende om zelfdenkend oorlogstuig te ontwikkelen op basis van Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie (AI). Tegenstanders vrezen het gevaar, dat zelfdenkend wapentuig na ontwikkelfouten of in geval van schade een gevaar kunnen vormen voor de gewone bevolking, waaronder de eigen. Zo zou een beschadigde drone een willekeurig mens als doelwit gaan zien.
Zo'n 5 jaar geleden werd bekend, dat twee computersystemen (chatbots) op basis van AI met elkaar begonnen te communiceren. Dat gebeurde in een eigen gegenereerde taal, die door de ontwikkelaars niet ontcijferd kon worden. De (toenmalige Facebook) systemen zijn na de ontdekking ervan uitgeschakeld.
Ook Google heeft zo'n ervaring opgedaan. Er zijn deskundigen, die beweren dat chatbots menselijk zijn. De zelflerende kunstmatige breinen kunnen ook tot gevaarlijke situaties leiden. Of dit soort situaties aangaan in de vorm van een robotleger. Chatbots kunnen ook reageren zoals de financiers ervan willen. Zo kan informatie verspreid worden, die vooraf bepaald wordt door een zeer kleine (rijke) groep. Met een partij als Google erachter, zal informatie die zo aangeboden wordt als waarheid aangenomen worden door gebruikers. Een gevaarlijke ontwikkeling, lijkt mij.