maandag 29 augustus 2022

Een druk weekend

Papegaaitje leeft je nog? Ja, hoor. Ik had het gewoon druk afgelopen weekend. We zijn twee nachten in Nieuwegein gebleven, om daar wat te klussen in en om de woning van onze jongste en zijn vriendin. Zelf ben ik vrijdagmiddag na aankomst begonnen met schilderen. Op zolder.
Zaterdag heb ik de poort in de achtertuin gerepareerd. Hij sloot niet goed en hij klemde aan de bovenkant. De deur hing scheef en aan de andere kant was er te veel ruimte tussen het slot en het kozijn met de sluitplaat. Ik heb het bovenste scharnier op de juiste plek geschroefd. Hij was niet in lijn met het onderste. Er waren ook drie verschillende schroeven ingejast. Het lukte mij de sponning van de betonnen paal te lossen. Zo kon ik gelijk even een schroef eronder aandraaien, Het stukje scherm ernaast had namelijk wat speling. Daarna heb ik een opvullat gebruikt om de sponning wat meer naar de deur te krijgen. Vervolgens heb ik de sponning weer tegen de betonnen paal gemonteerd. En zie : de deur sluit weer als vanouds.
rot
Zaterdagochtend heb ik samen met onze Mike de gebruikte schuurdeur opgehaald. Ik zag dat bij hem in de buurt een hardhouten deur voor €20 werd aangeboden. De deur had de juiste breedte, maar was wel wat hoger dan noodzakelijk. Die heb ik maar gelijk gearresteerd. 's Middag heb ik geholpen met verhuizen. Van een flat via de lift naar de aanhangwagen. Wat een gesjouw! Ik begon spontaan aan mijn leeftijd te denken : moet een 74+ dit nog wel doen?? We hebben eerste de zwaarste spullen gedaan. Zoals kasten, een bed enz.
Weer terug ben ik de schuurdeur gaan vervangen. De oude eruit krijgen was een klus op zich. De schroeven waren niet zo best meer, dus ik moest voorzichtig te werk gaan. Nou, dat viel niet mee. Ik was nogal lang aan het klooien met de scharnieren. Ik had namelijk geen beitel! Er moest ook een stuk van 11,5 cm van de onderkant af, want de deur was te hoog. Omdat de avond viel, heb ik het bijltje er bij neergegooid, om nog even een gordijnrail op te hangen. Op de zondagochtend (ja, ja) ben ik verdergegaan met de schuurdeur. Mede omdat ik er van uitging nauwelijks herrie te maken. Om mij onduidelijke redenen wrikte de deur, vlak voordat ie sloot. Ik begreep er geen hout van. Na heel veel gehannes kwam deze voormalige kantoorpik erachter, dat een scharnier krom was!! Wat een rotstreek! Na die constatering heb ik het onding verwijderd en gewisseld met de middelste. En zie : toen ging de deur zonder wrikken dicht!
Er moet nog wel een sluitplaat op, want de nieuwe deur heeft een ander slot. Ik heb de benodigde uitsparingen voornamelijk met een boor gemaakt. Een andere uitdaging was de schuur zelf. Hij is van hout en dat wil nogal werken. Niets was echt recht. Maar de beide deuren kunnen weer gewoon afgesloten worden.