vrijdag 12 augustus 2022

Auf Deutsch

Vanwege het probleem met de airco, was ik vanmorgen in een garage. De airco bleek lek te zijn. Omdat alleen al het vrijmaken van de airco voor reparatie zo'n 2 uur werk is, werd mij omwille van de warmte een alternatief geboden. Men kon het systeem met een stopmiddel behandelen en daarna opnieuw vullen. "Dan kan je in de winterperiode de airco laten maken", was de toevoeging van de monteur. "En tot dan sparen", dacht ik erbij. Ik heb vanwege de warmte toch maar gekozen voor het paardenmiddel.
Terwijl ik zat te wachten kwam er een andere klant binnen, die groette. oen ik van mijn leesvoer opkeek, ging mijn oude hart plotseling heel snel kloppen. Ik meende een oud collega te herkennen! De (jonge) vrouw die mij groette leek sprekend op haar. Maar ja, dat is dan mijn herinnering van Roosje van bijna 50 jaar geleden. Zo zal ze er toch echt niet uitzien. Dat kan niet! Blijkbaar zag ze mijn reactie en vroeg mij of alles goed was. Toen ik haar e.e.a. had uitgelegd, moest ze lachen. "Ik denk dat uw Roosje er best nog steeds zo jong zou willen uitzien", grapte ze. Ze was net als Roosje wat klein van postuur en had lang zwart krullend haar. Ze had alleen wat minder sproetjes. Zelfs haar outfit kwam overeen met de smaak van mijn voormalig collega. 
Later kwam een Duitser aan de balie. Hij had pech met zijn VW bus en die laten repareren. Toen de receptionist / garagehouder hem de rekening wilde uitleggen, haperde het gesprek. De receptionist vroeg mij of ik soms Duits sprak. "Aber doch!", zei ik toen. Ik ging naast de Duitser staan en vertaalde de toelichting van de garagehouder op de reparatie. Het was technisch Duits en gelukkig was mijn werkplaatshandboek van de Ducato ook in het Duits. Haha! Dus kon ik de Duitser in zijn eigen taal haarfijn uitleggen, dat zijn bus al heel lang geen onderhoud heeft gekend, dat de brandstofslangen scheurtjes vertoonden en het brandstoffilter niet verwijderd kon worden omdat ie muurvast zit. Voor het overige heeft de bus een goede onderhoudsbeurt gekregen en kan hij veilig terug naar Duitsland.
Helaas kreeg ik voor mijn vertaalwerk geen korting aangeboden. Neemt niet weg dat de rekening voor de tijdelijke oplossing mij erg meeviel.