dinsdag 23 augustus 2022

BOOS : The Voice

Gisteravond laat keken we naar een speciale uitzending van BOOS. Daarin kwamen de slachtoffers van het tv programma The Voice of Holland aan het woord. Het was een zeer goede zet, om hen via stemmen van acteurs hun verhaal te doen om hun privacy te waarborgen. De verhalen gingen over het schaamteloos gedrag van en misbruik door medewerkers van TVoH.
De 'verdachten' (sommigen hadden bekend) kregen ook een tegenwoord, maar niet iedereen wilde daar gebruik van maken. Ali B (kwam bij mij over als een seks beest) houdt vol, dat er niets bijzonders gebeurd is en dat alles met wederzijdse toestemming heeft plaatsgevonden. Naar zeggen wist Linda de Mol al veel langer over het gedrag van haar man binnen TVoH. Aan het eind kreeg John de Mol de gelegenheid om vragen te beantwoorden en zijn visie te geven. De Mol begreep in mijn beleving twee dingen niet. Ten eerste het gedrag van de daders vormt de bron van de ellende. De Mol legde in mijn beleving het accent op de aangifte van de slachtoffers. Als tweede punt het machtsmisbruik. Wie als talent zo'n omgeving binnenkomt is natuurlijk al onder de indruk. Medewerkers van het programma kunnen zich profileren als ' belangrijk' en/of 'invloedrijk'. Deze twee ingrediënten leiden ertoe, dat talenten 'volgzaam' zijn en medewerkers misbruik kunnen maken van hun status. Zelfs wanneer die status beperkt zou blijven tot een 'gewone' medewerker.
Ik vind het niet relevant of een ontoelaatbare handeling bewezen moet worden, want veel seksueel getinte / seksuele handelingen gebeuren juist in een 1 : 1 setting of ongezien in de drukte (handtastelijkheden). Ik vond het een zeer goede uitzending met een gedegen onderzoek en een verantwoorde weergave. RTL zelf reageert niet op de uitzending. Ook niet in het nieuws.