woensdag 10 augustus 2022

En de Paus dan?

Van al dat gezeur over de slavernij begin ik wat moe te worden. Ja, gezeur. Slavernij vond plaats in een heel andere tijd met heel andere normen en waarden. Er werden niet alleen slaven uit Afrika gehaald, ook uit Europa ('blanke' slavinnen en slaven) en Azië. Nederland heeft ook in de Oost slavernij bedreven. In het voormalig Nederlands Indië. Wie zeurt daar nog over?
Ik zag een keer een zeer kort verweer passeren over het onderwerp slavernij. Een blanke man reageert op een klagende Afrikaan : "Ik heb nooit een slaaf in mijn bezit gehad. Heb jij weleens katoen geplukt in Amerika? (Afrikaan schudt zijn hoofd) Nee? Sta dan niet zo te zeuren, man!"
Wat ik binnen dit kader van misplaatste schaamte vreemd vindt, dat de RK kerk nog steeds buiten beeld blijft. Namens die kerk is half Zuid Amerika uitgemoord. Maar ja, iemand die dood is kan geen slaaf gemaakt worden. Misschien zeurt men daarom ook niet over de miljoenen doden die na de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn door het oorlogszuchtige Westen. Het waren slechts doden, geen slaven.