woensdag 30 maart 2022

Zware drinkers

De gemeente Dronten kent wat alcoholmisbruik betreft het grootst aantal zware drinkers in de provincie Flevoland. Wij hebben hier zo'n 33% meer van die zuiplappen. Hoe komt dat? Is dat vanwege de manier waarop onze gemeente gerund wordt? Haha! Of is dat vanwege het hoge aantal arbeidsemigranten. Ik bedoel : menige Pool komt 's morgens aangeschoten op het werk. Extra alcoholcontroles zou een goede zaak zijn.
Zelf hebben wij ook van die drinkers van dichtbij meegemaakt. Ik kan me geen foto heugen zonder glas of blik bier in hun handen en de aangeschoten blik. Ze zijn erg vervelend op feestjes, zonder dat ze het in de gaten hebben. Ze joegen de eigen gasten ermee weg. De dag erop zijn ze zielig vanwege hun kater. Dan moet iedereen stil zijn.
Ik heb weinig op met alcohol, al drink ik heel soms wat. Mijn lichaam kan er niet tegen. Ik word slap en slaperig zodra er een kurk van een fles afgaat. Haha! Als kind heb ik vervelende situaties gezien veroorzaakt door alcohol. Niet bij ons thuis hoor. Wij hadden niet zoveel geld voor drank. Dat was in de tijd dat we nog aardappelen met gebakken uien aten, gestoomd oud brood aten, brood in de chocomelk doopten en enkel op de zondag een eitje kregen. De nare situaties vanwege alcohol hebben indruk op mij gemaakt : alcohol is slecht. Later leerde ik dat alcohol ook de hersenen aantast. Maar daarvoor hoefde ik geen medisch onderzoek te lezen. Een beetje om me heen kijken en luisteren was al voldoende.