maandag 21 maart 2022

Strijdigheden

Tijdens mijn werk kwam ik ze tijdens onderzoeken geregeld tegen : de een zegt dit, terwijl de ander mij het tegenovergestelde vertelde. Uitzoeken dus.
Volgens de meesten heerst er een woningnood in Nederland. "Er moet gebouwd worden!", roepen zij. Maar als ik de anderen hoor roepen dat ons land heden ten dage best zo'n 30.000 Oekraïense vluchtelingen kan opvangen, dan is er blijkbaar sprake van een forse leegstand. Of nee, toch niet. Want voor de jonge asielzoekers is er weer een gebrek aan onderkomens. Hoe je het nieuws ook went of keert er is gewoon een enorm gebrek aan woonruimte in ons landje. Laat men nu eindelijk de geschreven regels los en gaat men de lege overheidsgebouwen en kantoorpanden ombouwen?
Het kabinet heeft een regeling getroffen voor leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen. In de gemeentelijke opvang krijgen Oekraïners zestig euro per persoon per week zakgeld (alles wordt voor hen betaald). Voor vluchtelingen in een gastgezin komt er vijfenzeventig euro bovenop; zij ontvangen in totaal dus 135 euro aan leefgeld per week per persoon. Het gastgezin zelf krijgt niets vergoed, al zullen ze wel voor een natje en droogje voor hun gasten zorgen en daarbij de huisvesting in termen van verbruik van energie en water (lijkt mij). Of de gasten daaraan gaan bijdragen is afhankelijk van hun houding en mate van dankbaarheid / fatsoen. Of vangen alleen de rijkere mensen vluchtelingen op, in ruil voor wat belastingverlaging?
Een voordeel van de vluchtelingenstroom is, dat er met de bouw van nieuwe woningen extra haast gemaakt gaat worden. Maar dat wil niet zeggen, dat de wachtende Nederlander ook sneller aan de beurt is. Asielzoekers en vluchtelingen krijgen immers een voorkeursbehandeling.