donderdag 31 maart 2022

Aardgas

 Ons landje koopt niet echt veel aardgas van Rusland. Volgens buitenlandse statistieken nog geen 10% van onze totale behoefte. Die 10% zou gemakkelijke te compenseren zijn, maar daar doet het kabinet dan zeer moeilijk over. De prijsstijgingen zijn dus niet reëel. Shell koop veel meer gas (en olie) van de Russen. Louter voor de verkoop en het maken van flinke winsten. Russisch gas is net als de olie : lekker goedkoop.
Als het erop aan komt om alsnog meer gas te winnen in Groningen, dan gaat het overgrote deel weer naar het buitenland. Voornamelijk Duitsland. En dan moeten wij alsnog blijven bloeden voor... de Duitsers en de politiek.
De ontstane situatie wordt door de politiek misbruikt om het gasloos-beleid er doorheen te drukken. Het zal de uitstoot van CO2 niet drukken. Daar zorgen de andere landen, zoals Duitsland, wel voor.
Overigens is het vreemd dat een pijpleiding / olie- en gastoevoer afsluiten voor Rusland een ramp zou zijn. Het Westen doet dat immers ook met de eigen leidingen? Wat dat betreft deed Mark Rutte hetzelfde als Joe Biden.