vrijdag 18 maart 2022

Pup tent moderniseren

Zoals je wellicht weet heb ik hier nog een complete pup tent. Zo'n mooi, katoenen, waterdichte uit twee delen bestaande groen tentje met houten stokken en dito haringen.
Ik ben vorig jaar begonnen dat tentje wat te moderniseren. De beide houten stokken bestaan uit drie delen. Als ik die in elkaar gezet heb, dan is het resultaat een gammel geheel. Dat is typisch Defensie materiaal; het idee is leuk maar de uitwerking laat te wensen over.  Die stokken ga ik vervangen door stalen. Ze krijgen dan ook een hoedje en een voetje. De eerste tegen inkomende regen en de laatste om te vorkomen dat de kuip van de binnentent doorboord wordt. Het tentje heeft origineel geen binnentent. Vorig jaar heb ik een slaaptent gekocht, een binnentent met een kuip. Ik ga die binnentent ombouwen. Hij heeft nu de vorm van een kubus, terwijl mijn pup tent de ouderwetse vorm van een schuin dak heeft. Tijdens een vakantie met de kleinkinderen kwam ik erachter, dat de moderne nylon tentjes ronduit kut zijn. Ze zijn super dun, ook enkeldaks en als je een keer verkeerd omdraait slaapt, wordt je wakker in de buitenlucht met een gescheurd stuk nylon op je toet. Wááááárdeloos spul. Er zijn ook die zogenaamde pop-up tentjes. Da's helemaal troep. Na een paar keer up te zijn geweest, zeggen de stokken 'pop!'. Het opvouwen van zo'n ding na gebruik is ook wááááárdeloos. En dan 's morgens. Rond half vier word ik al wakker vanwege het licht, dat zo'n nylon tentje doorlaat.
Nee, doe mij maar die ouderwetse katoenen tent met binnentent, stalen stokken en haringen. De pup tent is zelfs bij fel zonlicht pikdonker van binnen. Ook een groot voordeel, want dan kan de slaper uit zichzelf wakker worden.
Vandaag heb ik de tent weer van zolder gehaald en ben met de binnentent aan de slag gegaan. Ik heb hem dezelfde vorm gegeven als de pup tent. Omdat Sonja niet thuis is ben ik zelf maar achter de naaimachine gekropen. Ja hoor, dat lukt mij ook nog wel. Als kind heb ik geboeid naar mijn moeders kunsten achter haar zwarte Singer trapnaaimachine gekeken. Later heb ik ook een en ander genaaid met de machine. Maar dat lijkt al weer een eeuw geleden. Helaas raakte halverwege mijn naaiactiviteiten het spoeltje in de machine leeg! Daar kom ik liever niet aan, dus moet ik wachten totdat de machinist weer thuis is.