zaterdag 12 maart 2022

Oud papier

Toen vrijdag de oud papier kliko’s aan de straat stonden, had iemand los karton tussen de kliko’s geplaatst. Vervelend, want de kliko’s worden per twee met een speciale wagen voorzien van een grijparm geleegd. Die arm gaat geen los gestort papier en karton van de grond grijpen en de chauffeur blijft lekker achter het stuur zitten. Er komt wel eerst een mannetje, dat de kliko’s keurig naast elkaar plaats. Maar ook hij laat het losse spul voor wat het is. Op het karton stond een adreslabel. Dat kwam uit Kampen. Ik heb via het internet een berichtje naar de geadresseerde gestuurd, met het vriendelijk verzoek de dozen op te ruimen.
Een uur later sprak ik bij toeval een bewoonster. Toen ik haar op het losse karton attendeerde, zei ze eerlijk : “Dat heb ik gedaan.” Ik vertelde haar over mijn actie op grond van het adreslabel en het feit dat los papier en/of karton niet meegenomen wordt. Ze zei dat ze van plan was om het losse spul weer mee te nemen, zodra haar kliko geleegd was. Ik vertelde haar nog even dat we al een paar keer achtergelaten dozen / verpakkingen hebben opgeruimd. De daders namen wel hun geleegde kliko mee, maar niet hun los gestort afval. Ik vertelde dit om te voorkomen dat ze zou denken : “Waar bemoei jij je mee?”
Ik heb haar een kleine dienst bewezen door een deel van het karton in een kliko met wat ruimte te deponeren. De rest heeft ze inderdaad later weer meegenomen, want het werd zoals verwacht niet meegenomen. Als ik het zelf allemaal in andere kliko’s gedaan had, had ze wellicht gedacht dat los karton enz. ook meegenomen zou worden. En dan gaan we op herhaling. Daarom liet ik een deel bewust liggen.