woensdag 23 maart 2022

Zonder knipperlichtje

 's Morgens lag er de laatste tijd een beetje water onder de mengkraan van de wastafel in de badkamer. Ik zag wat nattigheid onder de knop van de kraan vandaan komen. In eerste instantie zag ik niet direct hoe ik de knop van de kraan verwijderen kon. Maar met wat probeerwerk en een schroevendraaier als hevel kreeg ik de knop eraf. Hij bleek op het bedieningsmechanisme gedrukt te zijn.
Toen de knop eraf was, zag ik dat de kraan bij de aansluiting op de mengkraan zelf nat was. Afgaande op de plek waar het water vandaan kwam, ging ik er vanuit dat een O-ring niet meer deugde. Dus ging de hoofdkraan dicht. Ik heb het binnenwerk van de kraan eruit gedraaid en het rubberen ringetje en het kraanleertje (ook van rubber trouwens) verwijderd. De grote O-ring was heel erg dun en wat elastisch, maar het bleef na verwijdering toch heel.
Met het versleten O-ringetje ben ik naar de bouwmarkt gefietst. Onderweg werd ik klem gereden door een oude man (soort collega dus) in een scootmobiel. Hoewel hij voorrang had, stopte hij op het fietspad voor een fietser van links. Toen ik hem wilde passeren nadat de fietser voorbijgereden was, sloeg hij plots linksaf. Ik zag dat hij niet in zijn spiegels had gekeken en had mijn vingers al om de remhendels. Normaal rijdt dat volk altijd met een knipperlichtje aan, maar dit keer brandde er niets. Alleen het voorjaarzonnetje. De oude baas schrok zichtbaar toen ik Ho! riep en in de remmen kneep. Ik merkte direct dat hij een spraakgebrek had, gezien zijn mondbewegingen en de klanken die ik hoorde. Ik maakte met mijn hand het knipperlichtteken en wees naar de linker lamp. Ik meende een 'sorry' te horen. Ik stelde hem gerust door mijn hand op zijn schouder te leggen en stak mijn duim op. "Niets aan de hand hoor, maar u kunt beter even richting aangeven", zei ik. Ik groette hem en gaf hem nogmaals een schouderklopje als teken dat ik niet boos ben. Toen ik in mijn spiegel keek, zag ik hem alsnog linksaf slaan.
Na het bezoekje aan de bouwmarkt, heb ik het nieuwe O-ringetje geplaatst en de kraan weer teruggezet. Na een uur was het nog steeds droog op de wastafel. Of het na 8 uur nog zo is?