maandag 21 maart 2022

Gewoon bouwen

Vanmiddag was ik buiten in de zon wat aan het knutselen. Ik zag vanmorgen in de loods wat restantjes hout en zie daar het idee om een YP 408 model van hout te gaan maken. Ik zag een dikke en een wat vierkant stuk tegen elkaar staan en zag daar het concept van de YP 408 in. Ik zie wel vaker rare dingen. Maar dat zijn vaak heel andere verhalen.
Toen ik buiten voor (of was het achter?) mijn workmate wat stond te prakkezeren, kwam een buurtbewoner voorbij. Hij vroeg mij wat ik aan het doen was. Gewoon, lekker direct. Niet eerst een praatje over het weer, maar je vraag stellen. Ik schat hem als leeftijdgenoot in en toonde hem een foto van een YP. Zegt ie : "O, een tank." Zelf zag ik geen dikke loop en ook geen rupsbanden en op zijn
gezicht zag ik ook geen bril. Ik ken hem met bril. Dus ik legde hem maar uit dat het een YP 408 is. Ik vertelde over de functies van het voertuig. Ook als PRI uitvoering voor het vervoeren van manschappen. Toen zei ie : "O, ik heb zo in een AMX rondgereden in Seedorf." Kijk, dan vind ik het vreemd dat hij de YP niet kent. Want de AMX werd ook gebruikt door de (pantser)infanterie. Die ben ik tijdens oefeningen nog een paar keer tegengekomen. Maar goed, heeft ie weer wat geleerd.
Ik hoop dus een houten model van dat pantservoertuig te maken. Ik doe het louter uit het hoofd met een foto als voorbeeld. Het wordt een grof model. Dus houten wielen, zonder rubberen banden. Ik ga niet zitten priegelen, want daar heb ik geen zin in. Als ik van het balkje de hoeken schuin afzaag, dan lijkt ie al veel meer op de vorm van de pantserwagen. De lengte heb ik uitgerekend met behulp van de maat van de wielen x 4. Ik kom dan tot een vrij goede verhouding met de bak. Ik verwacht dat de neus van het voertuig het lastigst zal worden. Ik zie wel wat het wordt.