dinsdag 21 september 2021

Woningnood

Het kabinet gaat miljarden investeren in de woning bouw. Weer zo'n late reactie van dit kabinet. Of is het vanwege de komst van Afghaanse vluchtelingen? Men heeft het in mijn ogen te vaak over 'die anderen'; asielzoekers, arbeidsmigranten, vluchtelingen enz. En nauwelijks over al die Nederlanders die op de wachtlijsten staan.
Rutte heeft de woningnood gedurende zijn bewind eerst flink laten oplopen. Nu wil meneer daar goede sier mee maken.  
Van aankopende en verkopende partijen van woningen, hoor ik steeds vaker over louche makelaars. Je weet wel, de quasi beƫdigde boeven.
Ik hoor over veel te lage startbedragen / taxaties en het vooraf de makelaar contant betalen (omkopen dus) om voor een koopwoning in aanmerking te kunnen komen. Met de uitgebrachte biedingen wordt ook gesjoemeld. Makelaars proberen verkopers te verleiden tot het accepteren van een lager bod door hen de hoger uitgebrachte biedingen niet te melden. Zelf hebben we bij 3 verkopen twee keer de adviesvraagprijs zelf flink moeten verhogen. Tot verdriet van de betrokken makelaars. Wat dat betreft is de NVM net zoiets als de BOVAG; een vlag die de lading niet dekt.
Kijk eens goed om je heen en vergelijk de (vraag)prijs met soort gelijke woningen. Neem twee makelaars en teken geen exclusiviteitscontract. Houd de regie van de aan- of verkoop in eigen hand. Niet alle makelaars zijn betrouwbaar.