maandag 20 september 2021

Back up maken

Vanaf het moment dat ik ben gaan fotograferen met een digitale camera, ben ik fotobestanden gaan opbouwen. Na het overlijden van mijn moeder heb ik uit de diverse fotoalbums na scannen daar nog meer foto's aan toegevoegd. Zelf heb ik uit mijn / onze albums ook veel foto's gescand en toegevoegd aan mijn digitale verzameling.
Na de crash in juli j.l. heb ik een nieuwe back up schijf gekocht. Van Toshiba met 1 TB aan capaciteit. Ik meende na het herstel van de gecrashte schijf veel foto's kwijt te zijn. Maar wat is gebleken? Ik heb nog vier externe harde schijven hier liggen. Ze zijn afkomstig uit onze vorige pc's. Een ervan heb ik in een behuizing gemonteerd, zodat ik hem gemakkelijk kon aansluiten op de pc of nu laptop.
Op die oude schijf, een Maxtor 80 GB Ata uit 2012, stonden zowaar ook nog kopiebestanden van al mijn noeste foto-arbeid! Hoera! Hun aanwezigheid had ik blijkbaar uit mijn actieve geheugen gewist. Ik heb ze  maar alvast naar de Toshiba gekopieerd. Het ging om ruim 4.000 foto's. Nu ik zo bezig ben met wat herstelwerk, overweeg ik om voor de oude schijven een docking station aan te schaffen. Dan zal en kan ik ze veel eenvoudiger even raadplegen. Nu moet ik ze in een behuizing monteren. Ik weet niet meer wat er op die andere drie oude schijven staat. Het zijn de oorspronkelijke C: schijven, dus wie weet.