donderdag 23 september 2021

Parallellen

Een aantal Kamerleden is boos weggelopen, toen Baudet van de FvD het coronabeleid vergeleek met de Jodenvervolging. Baudet wilde zijn woorden niet intrekken en excuses waren helemaal niet aan de orde. Er zijn geen massa's niet-gevaccineerden omgebracht. En toch...
Wie het heeft over de Jodenvervolging ziet gelijk beelden van concentratiekampen en vernietiging. Maar zoals gewoonlijk moet het kwaad bij de bron bestreden worden. Het moet met wortel en al uitgerukt worden.

Die bron of wortel is : onderscheid maken (= discrimineren) en uitsluiten. Die wortel wordt vervolgens gevoed via de reguliere media, met koppen als "Wat moeten we met de niet-gevaccineerden?" , "Covid blijft gevaarlijk zolang niet iedereen gevaccineerd is" (of wel : de lock down is de schuld van de niet-gevaccineerden) en "Niet-gevaccineerden verspreiden het coronavirus" (terwijl ook gevaccineerden dat doen).
Door maatregelen te treffen die al deze uitingen extra ondersteunen, is er een geheel dat overeenkomsten vertoont met de aanloop van de Jodenvervolging. "Omdat jij niet gevaccineerd bent, loop ik inkomsten mis!" Want de wereld draait nu eenmaal om geld.
Wat mij verder opgevallen is de afgelopen periode, is dat de Joden zelf blijkbaar die aanloopperiode totaal vergeten zijn. Die hoor ik niet over bepaalde delen van het coronabeleid die hen bekend zouden moeten voorkomen. Of is het enkel erg omdat het de Joden zijn overkomen? Is het soms net zoals met de klagers over de slavernij. Die hoor ik ook niet over de VOC toestanden ten aanzien van de arbeidsmigranten. Is dat ook om dat die geen zwarten zijn en dus daarom geen slavernij is?
In mijn beleving kent het coronabeleid onderdelen, die overeenkomen met die uit de aanloop tot Jodenvervolging : stigmatiseren, uitsluiten en als schuldigen aanwijzen. Dit kabinet en de Tweede Kamer zouden zich moeten schamen. Niet zij die hen daarop wijzen.