dinsdag 6 april 2021

Veilig motorrijden

Toen ik mijn eerste motorfiets kocht, was er nog geen sprake van een helmplicht. Toch droeg ik er een. Een jethelm. Ik droeg ook leren handschoenen. Maar ik had niet gelijk speciale motorkleding. Oeps! Maar ja, het was 1969 en er werd niet zoveel verteld en/of gewaarschuwd zoals later het geval was. Later schafte ik ook speciale motorkleding aan. Dat was omdat ik de motorfiets ook voor woon werkverkeer gebruikte.
Waar ik me van meet af aan van bewust was, was dat ik anticiperend en defensief moest rijden. Vanwege mijn eigen kwetsbaarheid. Die rijstijl heb ik bijna 50 jaar lang volgehouden. Ik let me niet gek maken en deed dus ook geen dommigheden. Afgezien van te snel rijden. 😀 De enige bekeuring voor te snel rijden kreeg ik nota bene omdat ik dacht 80 km/uur te rijden. Maar omdat de snelheidsmeter niet deugde lag de snelheid toen zo'n 12 km/uur hoger. Dat was tijdens een eerste rit op de Seeley, nadat ik hem na aankoop in orde had gemaakt. De ander was vanwege door rood gaan. Ik zat te dicht achter een streekbus en zag het verkeerslicht te laat. Op die plek gingen er normaal zo'n 12 auto's door groen, voordat het weer rood werd. Maar die ochtend waren het er maar vier of vijf inclusief de bus. Pech dus.
In die periode op de motorfiets kreeg ik ook te maken met agressieve automobilisten. Ze zaten vlak op mijn achterspatbord of haalden mij in, zonder helemaal van rijbaan te wisselen. Vaak deed ik of ik niets merkte. Je weet maar nooit. Deze motorrijder had zo te zien haast en ging de confrontatie aan met de automobilist; niet slim. Helemaal niet als je geen speciale motorkleding draagt.