woensdag 14 april 2021

Rekenen en taal

Men maakt zich zorgen over het onderwijs. Met name over de vakken Rekenen en Taal. Overigens is begrijpend lezen ook een probleem wat langer speelt.
Wat het rekenen betreft is gewoon hoofdrekenen een enorm probleem. Geef maar eens voor de lol bij het contant afrekenen aan een kassa van een aankoopbedrag van € 11,20 een euro en een muntje van 20 cent bij het biljet van € 20,= . Voor de gemiddelde rekenaar een handigheidje, maar tegenwoordig zaait zoiets paniek onder het personeel.
Rekenen met behulp van een apparaat gaat vrij goed, zolang het apparaat geen beltoon laat horen. Op de onderdelen 'jezelf rijk rekenen' en 'naar je toe rekenen' zijn de scores uitermate hoog.

Taal is inderdaad ook een groot probleem. Maar wie iemand corrigeert omdat hij/zij schrijft ik wort is een zeurpiet of mierenneuker. Tja, zo kan je ook je eigen bedenkelijk niveau proberen te maskeren. Dat soort mensen gaan ook met een verbalisant in discussie na een overtreding : hij/zij is niet in overtreding, meneer de agent is enkel vervelend.
Waar wel hoog mee gescoord wordt is de onfatsoenlijke en grove taal en het construeren van zinnen die onzin weergeven. Nooit geen oorlog is er zo een. Hoewel, het is inderdaad altijd oorlog. Sorry, een foutje mijnerzijds.