woensdag 14 april 2021

Uitlokking met gevolgen

De grootscheepse NATO legeroefeningen rond de Russische grenzen zoals die recent zijn gehouden in o.a. Roemenië, heeft Rusland ertoe gebracht extra troepen naar de landsgrenzen te sturen. Daar hoort ook de Krim bij, dat tegenwoordig bij Rusland hoort.  Nu Rusland na de NATO oefeningen zijn troepen niet terugtrekt, wordt de NATO wat ongerust. Met name Oekraïne vreest een inval en een annexatie van het oosten. Het is bekend dat Oekraïne zo'n 5 jaar geleden een kanaal heeft afgesloten, dat voorheen voor de watervoorziening op het schiereiland Krim zorgde. Met een eventuele annexatie van oost Oekraïne waar separatisten actief zijn, zou Rusland het kanaal weer kunnen openstellen. Maar dan moet Rusland meer annexeren dan sec het oostelijk deel. De Krim is militair van strategisch belang (aan de Zwarte Zee) en Rusland is er alles aan gelegen om het schiereiland van een goede infrastructuur te voorzien. Er is al een spoorweg aangelegd naar het vaste Russische land. De ingreep van Oekraïne bewijst weer, dat niet politici, maar hun voormalige onderdanen gestraft worden.
Zelf had ik verwacht, dat Rusland zich zou richten op de ontziltingstechniek. Daarmee kan men zeewater veranderen in drinkwater. Een Nederlands bedrijf is daar zeer succesvol in.
Gelukkig heeft Joe Biden contact opgenomen met Poetin. Ik weet niet wat Joe gezegd heeft, want hij kan erg moeilijk uit zijn woorden komen. Hopelijk voert Biden niet zelf het woord, want dan gaat het gesprek wel heel erg lang duren.