vrijdag 23 april 2021

U bent niet geschikt

Twee keer heb ik na een psychologische test te horen gekregen, als zou ik niet helemaal geschikt zijn voor een leidinggevende functie. Er werd getwijfeld of ik in staat zou zijn me hard op te stellen en eventueel iemand te ontslaan. Ik kreeg beide keren weer het beeld van die ouderwetse 'baas', die zijn medewerkers zijn wil oplegt op straffe van ontslag.
Op die opmerkingen heb ik gereageerd met de vraag : "Hoe denkt u dat ik tot nu toe al mijn projecten succesvol afgesloten heb?" Ik moest zelf het antwoord geven : "Omdat ik me niet op planningen, deadlines, geld en resultaten richt, maar op mijn medewerkers." Gelukkig vroegen in beide gevallen de psychologen mij hoe ik dan tewerk ging.
Ik was ook wel zo brutaal(?) om te beginnen te zeggen dat de stijl van leidinggeven zoals die gangbaar was ouderwets was. Gebaseerd op voorbeelden uit het verleden, waarin de hiërarchie alles bepalend was. Het uitleggen van mijn stijl was niet zo lastig. Ik vertelde hen in wezen gewoon iets over mezelf en wat ik wel of niet leuk vind. Nee, de beide keren hingen ze niet aan mijn lippen. Ze vonden het een nogal vreemd verhaal van een rare snuiter. Maar het werd wel wat stil en de rest van het evaluatiegesprek verliep vrij rustig. In beide gevallen kreeg ik te horen, dat de opdrachtgever een positief advies zou krijgen. Dat bleek later te kloppen.