dinsdag 13 april 2021

Over buschauffeurs

Er was een berichtje over een aanrijding, waarbij een bus betrokken was. Naar aanleiding daarvan ontstond een discussie over buschauffeurs en hun rijstijl. Zelf heb ik over het algemeen genomen geen problemen met buschauffeurs. De keren dat het bijna misging betroffen alle het verlaten van een halte. Zoals een paar keer binnen de bebouwde kom, toen chauffeurs pas de richtingaanwijzer aandeden op het moment dat ze het

stuur draaiden om weer de weg op te gaan. Niet leuk als je al naast de bus rijdt en er vanuit ging dat ie even zou wachten. Helemaal niet leuk als je dan op een motorfiets zit. Ik weet dat zo'n bus dan voorrang heeft, maar hij moet mij wel de gelegenheid geven de rijbaan vrij te maken.
Ik kijk altijd of alle passagiers in- en/of uitgestapt zijn. Als dat het geval is, verminder ik al vaart. Uiteraard zorg ik ervoor, dat de chauffeur mij in zijn spiegel kan zien. Ik kijk ook of ie wel in de spiegel kijkt. En toch was er een paar keer sprake van een narrow escape. Zo ook buiten de bebouwde kom, waar de bus dan geen voorrang heeft. Daar is de snelheid ook aanzienlijk hoger. Toch heb ik een paar keer meegemaakt dat zo'n chauffeur pardoes wegrijdt.
Als passagier is het me een paar keer opgevallen dat sommige chauffeurs weer gaan rijden, terwijl nog niet iedereen zit. Onder hen ook oude mensen. Dat vind ik tamelijk aso. Of de deuren sluiten als er nog mensen in- of uitstappen. Niet vanwege traagheid van de passagiers, maar waarschijnlijk haast van de chauffeur. Gelukkig zijn het geen alledaagse ervaringen. Er zijn ook goede buschauffeurs.