dinsdag 13 april 2021

Paddenstoelen op het dak

Zoals ik al eerder schreef bevinden zich op het dak van onze bus paddenstoelen. Ze zijn bedoeld om er een imperiaal aan/op te bevestigen. Een wat rare oplossing, maar het is een Italiaanse bus. Dusss...
Aan die paddenstoelen heb ik aan de rechterkant een peesrail gemonteerd. Op een zeer creatieve manier. Op zoek naar de originele montage kwam ik (zonder testen) in Duitsland terecht. Onder de naam 'Pilzen befestigung Ducato' heb ik ze gevonden. Waar Duits al niet goed voor is. Na het zien van de originele bevestigingsklemmen (de goedkoopste à €16 per stuk!), dacht ik : "Die maak ik ook en voor veel minder geld!"
Vanmorgen ben ik wat aan het knutselen geweest en kwam tot de conclusie, dat mijn eigen creatieve oplossing er niet zomaar eentje was. Die gekke paddenstoelen bevinden zich namelijk heel dicht tegen een zwarte opstaande rand. Waarom? Dat moet je aan de Italiaanse bedenkers vragen. Er is dus hooguit 1 à 1,5 mm ruimte tussen het kopje van de paddenstoel en die rand. Om die reden heb ik toen een andere oplossing bedacht.
Ik heb dus dezelfde oplossing toegepast om montageblokjes op die
paddenstoeltjes te monteren. Ik heb weer hetzelfde materiaal gebruikt : aluminium profiel. Dat profiel heeft precies de juiste maten. Ik heb er een ovaal gat in gemaakt, zodat de paddenstoelkop er in kan. Daarna kan ik het blokje klem schuiven in een smalle opening met de diameter van de steel van de paddenstoel. Als laatste zeker ik het blokje met een boutje met moer. Zo kan ie niet terugschuiven / trillen.
Aan die blokjes kan ik nu grotere steunen bevestigen. Die zijn bedoeld om een pvc buis op het dak te monteren. Er zijn speciale beugels voor, maar wie weet kan ik ook die dingen zelf maken. In die buis komen de tentstokken te
liggen. Niet kaal in de buis, maar op een soort slee van een pvc dakgoot. Met een trekkoord eraan, kan ik de stokken na het verwijderen van de schroefdeksel tevoorschijn trekken. Om gerammel tegen te gaan, bind ik de stokken niet alleen als een bos bijeen, maar plak ik ook zelfklevend schuimplastic in de slee. De voorkant van de buis moet natuurlijk ook heel stevig zijn. Om te voorkomen dat bij krachtig remmen wij plots een bos tentstokken voorbij zien komen. Om vervolgens verbaasd op te merken : "Hé, zulke stokken hebben wij ook!" Als extra ga ik ook de slee/goot van een stootrand voorzien. Dubbel beveiligd dus.